1. UȘI PLIANTE
Ușa pliantă este un tip de ușă care se deschide prin plierea în secțiuni sau așa-numitele panouri. Ușile pliante sunt cunoscute sub denumirea de “ușă dublă”, chiar daca acestea au mai mult de două panouri. Un alt termen este ușa “concertina”, inspirată de instrumentul muzical cu același nume.
Ușile pliante se folosesc pentru divizarea interioară a camerelor sau pentru divizarea unui spațiu interior cu unul exterioar (terasă). Pe piață sunt o mulțime de variante de design și sunt fabricate dintr-o varietate de materiale. Cele mai multe uși pliante sunt vitrate sau au panouri cu cadre de lemn, aluminiu sau pvc.
O ușă convențională are o deschidere standard de 700-900 mm, iar cea mai modernă ușă pliantă (seturi) poate avea o lățime de până la câțiva metri . Astfel poate crește considerabil accesibilitatea și crează vizibilitate sporită, fie între două camere interne, fie intre o cameră și un spațiu exterior.
Din punct de vedere, ușile pliante au fost folosite de romani, așa cum au dezvăluit săpăturile din Pompei. Peter Connolly scrie în cartea sa “Pompei” că romanilor nu le plăceau ușile „cu o singură frunză” și, ori de câte ori era posibil, atât înăuntru cât și în afară, foloseau ușile duble sau chiar pliante “.
Sistemul flexibil vă permite să împărțiți rama ușilor în orice fel care se potrivește casei dumneavoastră. Aveți posibilitatea să așezați toate blaturile pentru ușile pliante spre dreapta sau spre stânga sau să le împărțiți în orice combinație de alegere. Idea e de a avea o singură ușă la un capăt, numită ușă de trafic; acest lucru vă permite să lăsați majoritatea ramelor de ușă blocate în timp ce utilizați ușa unică pentru utilizarea de zi cu zi. O altă opțiune este ca usile să se îmbine la mijloc sau la un capăt. Flexibilitatea vă permite să utilizați pliul într-un mod care vă corespunde stilului de viață, de exemplu, atunci când vă distrați dând o petrecere și vă doriți să aveți mai mult spațiu, puteți deschide ușa pliantă dintre două camere.
2. UȘI PIVOTANTE
Poate că le-ați văzut mai mult în ultimii cinci ani – o ușă frontală care se rotește în jurul unei axe și care se poate deschide atât în interior cât și în exterior.
Acest gen de uși au un sistem de prindere bazat pe balamale fixate în pardoseală și tavan. Dimensiunile acestor uși sunt mai mari comparativ cu cele ale ușilor standard, putând ajunge la o înâlțime de 3 metri și o lațime de 1,5 metri. Datorită sistemului de funcționare, lațimea minimă a ușilor pivotante este de 1 metru, pentru a facilita accesul.
Ușile pivotante au devenit populare pentru că oferă o deschidere largă, generoasă și un aspect simplu și modern, care funcționează bine cu arhitectura contemporană. Folosite în cea mai mare parte în casele de calitate și cele personalizate, ușile pivotante beneficiază de două tendințe convergente în construcția de locuințe: case cu o conexiune mai mare interioară / exterioară și uși din ce în ce mai mari pentru a facilita un astfel de stil de viață.
Structura și accesoriile de înaltă performanță permit funcționarea fără probleme a panourilor mult mai largi și mai înalte decât o ușă tradițională. Ușile oferă numeroase beneficii. În plus față de aspectul fără sudură, ele oferă o funcționare fără probleme. Acesta funcționează ca un panou frumos echilibrat, care pare aproape independent de cadrul său.
Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale utilizării unei uși pivotante este costul – acestea sunt cu până la 50% mai mari decât o ușă traditionala cu balamale.
Ușile pivotante pot fi cele mai scumpe uși realizate de un designer, dar nu există nici un fel de reținere a proprietarilor atunci când este vorba de un stil de viață luxos. Designerii și arhitecții au mână liberă de la aceștia în crearea celor mai noi și spectaculoase modele de uși, cu structuri de ultimă generație, oferind cele mai bune uși exterioare. Într-adevăr, dacă bugetul dumneavoastră permite și aveți casa potrivită, ușa pivot poate fi unul dintre cele mai tari lucruri pe care le puteți face la intrarea casei dumneavoastră.
3. UȘI CLASICE CU BALAMALE
Ușa de deschidere cu balamale este în mod tradițional prima opțiune pe care majoritatea oamenilor o consideră în căutarea unei uși noi. Ușile cu balamale pot fi deschise la stânga sau la dreapta, în funcție de preferință și spațiu. Cu toate acestea, dacă nu există suficient spațiu sau acces la balansarea ușii în ambele direcții, o mișcare de culisare poate fi preferată și, uneori , este singura opțiune.
Ușile cu balamale pot fi fabricate dintr-o varietate de materiale din lemn masiv, lemn stratificat, sticlă, aluminiu, pvc. Ușa standard cu balamale este cel mai tradițional și clasic stil de ușă.
Unde sunt folosite ușile cu balamale?
Aceste uși sunt frecvent folosite pentru intrările frontale, intrările din spate, uși interioare și garderobe. Deoarece ele sunt atât de simplu construite, ușor de instalat și utilizat, ușile cu balamale sunt în mod normal una dintre cele mai ieftine opțiuni pentru aproape orice scop – deși prețul depinde în mod cert de materialul din care este confecționată și cât de mare este ușa pe care o doriți s-o instalați.
Ce variații există pentru ușile cu balamale?
Variațiile sunt la fel de numeroase ca aplicațiile. Aceste usi pot fi realizate din orice material adică, din lemn stratificat, PVC, aluminiu. Pot fi personalizate, modelate, colorate sau texturate în orice fel vă permite materialul. O ușă mare de intrare din lemn de mahon, plină de batere de alamă, o încuietoare digitală și un vizualizator de ușă elaborate, poate să nu aibă o asemănare prea mare cu o ușă ușoară de interior, dar ambele funcționează pe același principiu de bază.
4. UȘI FRANȚUZEȘTI
Ușile franțuzești includ în designul lor panouri decorative din sticlă pe toată suprafata ușii sau pe cea mai mare parte și care permit luminii naturale să pătrundă nestingherită în încăperi si nu creează senzația de spațiu închis. Sunt uși de tip fereastră.
Iată patru lucruri despre care probabil nu știați despre ușile franțuzești:
Acces ușor la interior sau exterior. Ușile franțuzești sunt perfecte pentru zilele calde de vară. Puteți iesi cu ușurință în aer liber, cu o astfel de ușă.
Eficiență energetică. Deoarece ușile franțuzești sunt în primul rând, toate din sticlă, aceste tipuri de uși pot aduce o cantitate incredibilă de lumină naturală.
Oferă o cameră simplă un aspect plăcut. Acestea sunt extrem de funcționale, însă funcția primară a unei uși franțuzești este caracteristica ei estetică. Pot crea un impact dramatic, o poveste, sentimente de relaxare, siguranță și prospețime asupra casei dumneavoastră.
Investiție valoroasă. Datorită esteticii sale, ușile în stil franțuzesc se dovedesc a fi o investiție inteligentă. Prin adăugarea acestui tip de ușă, puteți mări valoarea potențială de vânzare a casei dumneavoastră.
Istoria ușilor franceze. Rădăcinile ușilor franțuzești ar putea fi urmărite în secolele 16-17, când Franța se afla în război cu Italia. După victoriile francezilor asupra italienilor, prima a adus împreună cu ele unele lucrări de artă renascentistă, precum și unele idei arhitecturale renascentiste. Din moment ce stilul Renașterii se concentrează pe proporție și simetrie și pune accentul pe lumină, francezii au încorporat această formă și modele pe ușile lor. Francezii au descoperit că o ușă de tip fereastră – cu geamuri de sticlă care se întind pe cea mai mare parte a lungimii – oferă un simț perfect de regularitate, proporție și iluminare. Aceasta a fost o configurație perfectă pentru acea vreme, deoarece oamenii nu au descoperit încă energia electrică pentru consumul casnic.
Aceasta înseamnă că, și în timpul zilei, o casă nu era bine luminată. Ușile și ferestrele franțuzești au fost considerate soluția perfectă pentru această problemă. Nu numai că ușile și ferestrele franțuzești permit mai multă lumină să intre într-o cameră, ci și eleganță și frumusețe, adăugând astfel un element estetic casei.
Ușile franceze au fost inițial făcute din lemn și fier forjat pentru a adăuga stil. La început, s-au încorporat sticla individual în structură, ceea ce permite lumină să treacă prin materiale diferite, spre deosebire de materialele solide. Ușile franceze de astăzi sunt fabricate dintr-o varietate de materiale precum lemn, PVC sau aluminiu. Indiferent de materialul din care este fabricată o ușă franceză, aceasta nu diminuează faptul că o astfel de ușă este practică și elegantă.
5. UȘI GLISANTE
Ușile glisante fac economie de spațiu funcțional și pentru ca sunt extrem de practice, nu mai trebuie luată în calcul rază de deschidere a ușilor ca la ușile obișnuite, fixate în balamale.
Ușile glisante de interior sunt fixate pe o șină montată pe perete sau pe podea . Ușile glisante sunt extrem de funcționale. Ele pot fi confecționate dintr-o varietate de materiale de la tâmplarie PVC până la lemn și sticlă.
Câteva beneficii ale ușilor glisante:
Eficiența energetică – Ușile glisante pot fi izolatoare eficiente, menținând casa caldă în timpul iernii, iar vara menține o temperatură plăcută. Ușile glisante echipate cu garnituri compozite oferă o izolație termică optimă – care acționează eficient ca o barieră împotriva temperaturii și a sunetului, protejează impotriva prafului, curențiilor și ploilor.
Asigură continuitetea interiorului cu exteriorul – Ușile glisante facilitează continuitatea interiorului casei cu exteriorul ( terasa) prin crearea unui spatiu deschis între spațiile casei și zonele exteriorare. Deoarece ușile glisante au geamuri mari de sticlă, ele oferă vederi pe tot parcursul anului ale peisajului din exteriorul casei, ale grădinii, precum și vederi panoramice.
Securitate – Securitatea este un aspect important atunci când investiți în uși glisante. Proprietarii caselor rezidențiale ar trebui să caute uși glisante cu garnituri încorporate, garnituri de aluminiu și panouri fixe în care se întâlnesc aceste elemente. În afară de etanșare, căutați un mecanism de blocare care să împiedice ridicarea panourilor prin alunecare din cadrul său.
Economisirea spațiului – Ușile glisante funcționează fără balamale – ele se aliniază pur și simplu de-a lungul unei piste în loc să se deschidă. Aceasta înseamnă că nu este necesar un spațiu suplimentar pentru arcul ușii, deoarece acestea se deschid pur și simplu printr-o ușă care alunecă pe un alt panou.
Lumină naturală – Ușile glisante au geamuri foarte mari de sticlă, care circulă de sus în josul fiecărui panou al ușii. Acest design maximizează orice lumină naturală, astfel vă puteți bucura de interioare luminoase în timpul zilei.
Geamuri mari – Ușile glisante reprezintă un avantaj deosebit pentru părinți, oferă vederi nerestricționate ale zonelor în aer liber ale casei dvs., permițând părinților să-și supravegheze copiii. Aveți posibilitatea să alegeți geamurile pentru uși glisante, care oferă diferite beneficii practice, cum ar fi reducerea radiațiilor UV dăunătoare cu până la 98%. Geamurile eficiente din punct de vedere energetic pot preveni pierderile de energie, precum și pentru a asigura o izolare acustică mai bună și pentru a reduce înghețul și condensul pe geam.